Historia EDO FUSION

Tym, co wyróżnia EDO SUSHI BAR (już dziś nazywane „starym” EDO) i co znalazło uznanie u krytyków kulinarnych i w szerokim gronie stałych bywalców tego najdłużej działającego sushi-baru w Krakowie to stałe, a czasem wręcz konserwatywne trzymanie się tradycyjnych reguł kuchni japońskiej. Przejawia się to choćby w formie i wielkości serwowanych w EDO sushi, w użyciu wyłącznie japońskich produktów najwyższej jakości, czy też w wiernym powielaniu japońskich receptur kulinarnych. Jednocześnie jednak zauważyliśmy, że stopniowo i, nie da się ukryć, nieśmiało wprowadzane do menu nowości w duchu fusion zaczęły cieszyć się zainteresowaniem i uznaniem naszych Gości. Konsekwencją tych obserwacji była idea poszerzenia oferty o dania w duchu japońskie, ale zawierające też w sobie wyraźne elementy fusion. Idea ta nabrała realnych kształtów w nowo otwartej restauracji EDO FUSION ASIAN CUISINE. W menu „nowego” EDO znajdą więc Państwo ciekawe potrawy o niewątpliwie japońskiej proweniencji, wzbogacone jednak smakami i aromatami przywodzącymi na myśl reminiscencje tajskie, meksykańskie, a może i śródziemnomorskie... Mamy nadzieję, że skosztowanie okaże się ze wszech miar ciekawym, niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.

EDO FUSION ASIAN CUISINE stworzyliśmy z miłości do jedzenia, jego poznawania i kreowania. Początkiem naszej przygody z gastronomią jest sushi, które zafascynowało nas swoim smakiem, formą i różnorodnością.

Z tej fascynacji powstał w 2005 roku EDO SUSHI BAR, który zyskał uznanie wśród smakoszy i na stałe wpisał w gastronomiczną mapę Krakowa. Jednak nasze serca i kubki smakowe zdobyła nie tylko kuchnia japońska, ale też tajska czy chińska. Jesteśmy też gorącymi zwolennikami kuchni polskiej, smaków wyniesionych z domów naszych babci i mam. Uwielbiamy kuchnię śródziemnomorską. Nie może też w naszych przepisach zabraknąć smaków przywiezionych z dalekich podróży. W kuchni cenimy prostotę, świeżość i oryginalność. Wszystko to wpłynęło na idę powstania EDO FUSION ASIAN CUISINE – miejsca w którym możemy dzielić się z Wami naszą pasją. Od początku współpracujemy ze zdolnym i kreatywnym szefem kuchni TOMASZEM STANKIEM, który dzieli z nami pasję gotowania. To właśnie dzięki jego talentowi, wspólnym dyskusjom oraz eksperymentowaniu powstało menu restauracji EDO FUSION ASIAN CUISINE. Zapraszamy!